top of page
  • Writer's pictureAura

Kitokie Naujieji metai ir didysis tautos kraustymasis

Updated: Mar 1, 2019

Didžioji dalis Žemės gyventojų Naujuosius sutiko jau prieš mėnesį, atostogos baigėsi, nėrėm į darbus ir pamiršom, kad jie išvis buvo. Tačiau dar apie penktadalis pasaulio jų tebelaukia – apie 18% pasaulio sudaro vien Kinijos gyventojai, švenčiantys Kinų arba Mėnulio kalendoriaus naujuosius metus, o kur dar jų kaimynai – Korėja, Vietnamas, Malaizija, Filipinai, Singapūras, Tailandas, etc. bei žinoma, kinų bendruomenės didžiuosiuose pasaulio miestuose nuo San Francisko iki Sidnėjaus. 2019-aisiais Naujieji metai pagal mėnulio kalendorių švenčiami ateinantį savaitgalį, vasario penktąją.



Ir nors tradicijos stipriai ne mūsiškos, visgi Pakruojo dvaras pasipuošė kiniškais žibintais, kurių visi skubėjom pažiūrėti, o vieni kitiems prilinkėjome nekiauliškų ateinančių metų. Pasaulis mažesnis, nei atrodo – įdomu, kaip švenčia šalis, priskirianti kiekvieniems metams po keistą gyvūlį ir paskui pagal jiems adaptuotus horoskopus planuojanti savo gyvenimą ateinančiais metais. Nesakykit, kokie nors arklio metai, dar visai nieko, pažvengti iš naujametinių bajerių galima, bet kokie nors ten žiurkės ar ožkos metai nevisai romantiškai nuteikia. Tiesa, pagal kinų horoskopą nelaimingiausi yra to ženklo metai, tad laikykitės kiaulytės, jums ateinantys metai gali būti ir ne patys geriausi!



Nors dirba ir gyvena kinai pagal visame pasaulyje įprastą kalendorių, mėnulio kalendorius svarbus kita prasme – šventės proga eilinis kinas gauna ne dieną ir ne dvi, o visą savaitę atostogų. Kartais švenčiama net dvi savaites – nuo Naujųjų metų išvakarių iki Žibintų festivalio (penkioliktąją mėnesio dieną).

Tiesa, čia su atostogomis yra kiek kitaip nei mūsuose – per metus kinas gauna 3-5 dienas atostogų, kurias gali pasiimti, kada nori (nebent yra nusipelnęs savo įmonei ir gauna papildomų bonus’ų), tačiau turi dvi savaites privalomų atostogų – t.y. Naujųjų metų ir rudens festivalio. Sakytumei patogu, fiksuotos atostogos, gali ramiai planuotis, kad jokie netikėti darbai neužpuls. Bet kas nutinka, kai tuo pačiu metu atostogauja visi beveik pusantro milijardo šalies gyventojų ir nemažai jų sugalvoja kažkur keliauti? Balaganas neišvengiamas ir bilietai išperkami jau prieš du mėnesius. Anksčiau, deja, negalima – traukinių bilietais pradedama prekiauti prieš 60 dienų iki išvykimo, tad prieš pusmetį jų rezervuoti ir būti ramus negali. Įsivaizduokime stotis tą dieną, kai pradedama prekiauti populiariausių maršrutų bilietais. Arba kai pradedama keliauti – 2015 m. kas sekundę (traukinių) bilietų buvo parduota po 1000 vienetų. Būtent šios šventės metu vyksta didžiausia migracija pasaulyje – apytikriai vien traukiniais 2019 m. keliauti planuoja nei daug, nei mažai – 390 milijonų žmonių. Lėktuvų bilietai Naujųjų metų savaitei gerokai išbrangsta, o pagalvoti, kaip tomis dienomis atrodo ir šiaip jau ne tušti didžiųjų miestų oro uostai visai nenoriu.


Ilgos atostogos yra puiki proga ne tik susirinkti po visą didelę šalį išsibarsčiusiems šeimos nariams, bet ir susituokti – juk labai patogu, kai visiems giminaičiams atostogos, o vestuvės Kinijoje paprastai būna „rimtos“ – dalyvauja keli šimtai asmenų. Naujieji tiek su vestuvėmis, tiek be švenčiami ilgai ir gausiai – stalai nukraunami toli gražu ne dvylika patiekalų ir taip kokias penkias dienas. Įprasta vaišių metu pagerbti dievybes (senovėje, agrarinėje šalyje buvo labai svarbu išprašyti gero derliaus) ir protėvius – deginami netikri pinigai ar auksas – taip prašoma laimės jiems pomirtiniame gyvenime. Ir nors iki penktos šventimo dienos laikas (turėtų būti) leidžiamas su šeima ir neapsipirkinėjama (dauguma parduotuvių uždarytos), paskaičiuota, kad per šias šventes kinai išleidžia maždaug dvigubai tiek, kiek amerikiečiai, ruošdamiesi padėkos dienai.


Šeimoje gali būti keičiamasi dovanomis, bet populiariausia dovanoti raudonus vokus su pinigiais – lucky money (laimę nešantys pinigai). Ir dovanojami vokeliai ne tik vaikams – populiaru ir darbdaviui taip apdovanoti savo darbotojus – toks visai gudrus būdas išmokėti tryliktąatlyginimą vokelyje..


Per Naujuosius kinų namai turi būti ypatingai švarūs, prieš šventes reikia iššluoti lauk visas blogą lemiančias dvasias ir padaryti namuose vietos laimei ir klestėjimui. Per pačias šventes atvirkščiai, šluoti, plauti, nešti šiukšlių ar net plautis galvos negalima – gi gali kartu išmesti laimę ar, dar blogiau, turtus. Viskas išpuošiama raudonais ir aukso spalvos burbulais ir kitais karpiniais, kurie atneša laimę, na ir žinoma, apsaugo nuo piktųjų dvasių. Pasak legendos, Naujuosius pradėta švęsti tada, kai vienas labai protingas senolis nugalėjo pabaisą, na tiksliau, apgavo, kaip kinams būdinga.


Legenda pasakoja, jog buvo kartą pabaisa, vardu Nianas. Toks aštriais dantimis ir ragais, nei tai jautis, nei tai liūtas, o gyveno jūroje. Ir kasmet išnirdavo jis iš jūros, užpuldavo aplinkinius kaimus, žudydavo ten žmones ir gyvulius, kol pasisotindavo. Tada pradingdavo iki kitų metų. Kartą į vieną pajūrio kaimelių užklydo senas nepažįstamas žmogus ir kai jau artėjo pabaisos vaišių diena ir kaimelio gyventojai iškeliavo į kalnus slėptis, jis gi ėmė ir pasiliko kaime vienas pats. Senolis, žinoma, išgyveno susitikimą su pabaisa – apsirengė raudonai, apkabinėjo namų duris ir langus raudono popieriaus skiautėmis, pridegliojo visur žvakių ir deglų, degino bambukus, kurie degdami sproginėjo (fejerverkų dar nebuvo). Visų šių ryškių ir garsių dalykų pabaisa išsigando ir į kaimelį neužsuko. Ir nors pabaisa, turbūt, mažai kas tiki, bet puošimų ir fejerverkų metai iš metų neatsisako – šią dieną į orą paleidžiama daugiausiai fejerverkų pasaulyje – jie šaudomi dukart – vieną kartą vidurnaktį, nubaidyti piktosioms dvasioms ir antrą kartą iš ryto – pasveikinti ateinančius metus ir pritraukti sėkmę.


O ką daryti, jei tėvai kaime laukia nesulaukia, kol jų suaugusi atžala ne tik atvyks aplankyti, bet ir pristatys antrą pusę, kurios vis nėr ir nėr? Jokių problemų, šalyje kurioje gali rasti fake everything (kur padirbinėjama praktiškai viskas), gali šventėms išsinuomoti ir vaikiną ar merginą. Taigi, jei nori nuraminti tėvus, kad su tavim viskas gerai, vestuvės ir vaikai kažkada bus, tiesiog pasisamdai antrą pusę ir visiems ramu. Fake it till you make it, kitaip tariant. O jei pinigų tam neturi ir pas savo tėvus švęsti apskritai nelabai nori, yra puiki proga užsidirbti tapus kažkieno kito antra puse. Įdomu, kiek laiko nuomotojas ir nuomininkas tariasi dėl scenarijaus – negalima gi (nors ir netikros) antros pusės šeimai prikiaulinti per šventes..


Su Naujais dar kartą!







Po vasario 5 d. bus papildyta nuotraukomis @ Instagram au_rutte irgi

31 views0 comments
bottom of page